13.04.16 - זהות אישית וחיים אינטרנטיים - ד"ר משה שנר

רביעי 13.04.16

15:45 – 17:45

בניין הפקולטה לחינוך, חדר 362

התכנסות וכיבוד קל בשעות 15:45-16:15. ההרצאה תחל בשעה 16:15.

תקציר ההרצאה
מיהו האדם האינטרנטי? האם הוא ייצוג חד-חד ערכי של האדם הלא אינטרנטי, זה שיושב למול המחשב באופן פיזי, או שמא הוא פנטום דיגיטאלי, מעשה של בדיון? האינטרנט מעצם היותו מרחב שאין בו נוכחות פיסית בלתי אמצעית, מעלה שאלות חדשות ביחס לזהותו של האדם ונוכחותו בשיח החברתי.
מסכות היו תמיד חלק מהתרבות האנושית. מלכים, כמרים ובעלי שררה אחרים נקטו בטכניקה של חבישת מסכות או הסתתרות מאחורי פרגוד לשם העצמת שררתם. כולנו מכירים את דמותו של הקוסם מארץ עוץ המסתיר את דמותו הנלעגת מאחורי חזות פרגודית של קוסם עז ורב כוח. גם בעת של כתיבה – כאשר ממילא אין הנכחה פיזית של הסופר לקורא – נקטו כותבים מימים ימימה בטכניקת של אימוץ זהות שאולה, איש וסיבותיו עמו. הפסבדונים היה ככלי לשימושם של כותבים שביקשו להסתיר את שמם משיקולי היזק חברתי או מרצון להדגיש פן מסוים בזהותם.
אנונימיות, ועמה ניכור ובדידות, הם ממאפייניו הבולטים של הכרך המודרני, שנבנה על חורבות מסגרות החיים הלוקאליות. מיליונים של אנשים בודדים החלו צועדים כתף אל כתף ברחובות בדרכם למקומות עבודתם או בשיבתם מהם. הם נהיו לחלק מ"ההמון" ובמראה העין לא ניתן להבחין בזהותם היחידאית. במציאות הכרך נהייתה שאלת הזהות לאתגר –מי הוא האדם המודרני? מה מתנה את זהותו? עולם האינטרנט, תוצר מובהק של הכרך המודרני, העצים את השאלות הללו, אולם ייתכן שהוא נושא בכנפיו גם מענה לבדידות הכרך.
בשיחתנו נשרטט קווים לשאלת זהותו של האדם האינטרנטי: מהי זהותו של היחיד במציאות ווירטואלית, אילו ממדים של אחריות אישית נפתחים בפניו כאשר הוא חובש מסכה או כאשר הוא מגלה את פניו לבני שיחו האינטרנטיים? נברר היכן מצויים כל אחד ואחת מאתנו בדיאלוג זה.

ד"ר משה שנר
שלום לכם אנשי ואורחי אוניברסיטת חיפה. שמי משה שנר, ואני מרצה בכיר במכללת אורנים, השכנה מהעמק, עד לפני שנה ראש החוג למחשבת ישראל, חוקר בתחומי הפילוסופיה והמחשבה היהודית. עוסק בשאלות של זהות וחינוך בעקבות השואה.
מזה 15 שנה אני מפתח את התחום של למידה אינטרנטית במשרעת גלובלית. ייתכן שכתלמידי תיכון אף השתתפתם ב-"תכנית הקריאה המשותפת", שהפקתי במסגרת בית לוחמי הגטאות והקיפה אלפי תלמידים בבתי ספר בישראל וארה"ב. ספרי "לאינטרנט נולד: רוחו של האדם בעולם שנפרצו גבולותיו" (2012) סיכם את התובנות ממהלך שנותיי הווירטואליות.
תשומת לב מחקרית והוראתית אני מקדיש למורשתו ההגותית והחינוכית של יאנוש קורצ'אק. אני מפרסם ספרים, מחקרים ומסות בבמות שונות. ספרי האחרון הוא "בראשית הייתה השואה" (2013).
ובשפה פחות פורמאלית, אני נשוי ואב לשלוש בנות; חבר קיבוץ לוחמי הגטאות שהורי היו בין מייסדיו ונמנו עם מקימיו ופעיליו המרכזיים של מוזיאון בית לוחמי הגטאות.
Ċ
adi kidron,